05DR
Kalkalpen National Park © R. Königshofer
07DR
Kalkalpen National Park © R. Königshofer
03_dr
Kalkalpen National Park © A. Stückler
Slide item 4
Kalkalpen National Park © R. Königshofer
Pokal zavarovanih območij v Alpah

Memorial Danila Reja je že vrsto pomembna priložnost za srečanje vseh predstavnikov zavarovanih alpskih območij, predvsem tistih, ki vsak dan nadzorujejo, navdušujejo, vodijo ter poučujejo in raziskujejo na terenu.

Memorial zajema športno tekmovanje, tematsko srečanje in prijetno druženje udeležencev.

Dogodek simbolizira prijateljstvo ter trud in skupne cilje vseh skupnosti, ki nadzorujejo in ohranjajo zavarovana območja v Alpah. Memorial ni le športni dogodek, je tudi priložnost za mednarodno promocijo alpskega sveta – z vidika logistike in športa kot tudi turizma in gostoljubja.

Danilo Re

Danilo Re se je rodil 27. oktobra 1956 v Bovesu (Piémont, Italija). Že v mladosti je bil navdušen nad botaniko in pticami. Kot prostovoljec se je pridružil okoljskim pomočnikom v provinci Cuneo in pozneje dobil priložnost, da uresniči svoje sanje. Na natečaju je bil izbran za naravovarstvenega nadzornika v regionalnem piemontskem parku Alta Valle Pesio (razširitev v dolino Val Tanaro 10 let pozneje), kjer je začel službovati januarja 1981.

Od leta 1991 ali začetka izvajanja raziskovalnega programa v povezavi s floro in favno v zaščitenem območju je s svojim skrbnim in natančnim zbiranjem rastlinskih primerkov, prispeval k odkritju in ponovnem odkritju številnih rastišč pomembnih rastlinskih vrst: Phyteuma cordatum, Saxifraga cernua, Crocus versicolor, Epipogium aphyllum, Viola pinnata, Rhynchospora alba, Juniperus phoenicea.

Njegov eksikator (posušeni primerki) hranijo v herbariju parka – še ena od številnih pobud, uresničenih zaradi njegovega zanimanja za botaniko.

Kot dober in navdušen fotograf je Danilo ustvaril več kot tisoč diapozitivov o flori in izredno lep poster rož in cvetlic z območja parka Alta Valle Pesio. Iz ljubezni do svojega dela je z zajetnim osebnim finančnim vložkom uredil priznano specializirano knjižnico. Manj vidna, vendar prav tako dragocena za skupnost, sta njegovo poučevanje o okolju in spodbujanje ekološke osveščenosti.

Danilo je umrl v nesreči pri delu 23. novembra 1995. Zaradi njegovih velike strasti in osebnega prispevka je vodstvo parkov in naravnih rezervatov pokrajine Cuneo (trenutno ime parka, kjer je služboval) po njem poimenovalo botanični vrt v bližini jezera Marguareis – za katerega se je vneto zavzemal.

V spomin na preminulega kolego smo leta 1996 prvič organizirali tekmovanje nadzornikov parkov regije Piémont, ki se je počasi prelevilo v narodno in nato mednarodno tekmovanje. Pozneje smo dodali še tematski seminar (delavnico), ki je danes sestavni del dogodka. Vsako leto udeleženci strokovnega seminarja obravnavajo drugo temo in razkrivajo različne vidike terenskega dela v zavarovanih alpskih območjih.

 

 

FaLang translation system by Faboba

Facebook news

National CPR Association
danilore

Kdo je Danilo Re?

Memorial Danilo Re je posvečen predanemu naravovarstvenemu nadzorniku iz province Cuneo (Piemont, Italija), ki je umrl v nesreči pri delu leta 1995.

Ta prireditev je že vrsto let pomembna priložnost za srečanje predstavnikov zavarovanih območij.

Več


© Copyright 2021 - Danilo Re. All rights reserved. | une création graphi.media